Nu het Europees kampioenschap erop zit, kunnen verschillende Rode Duivels hun verwachte transfers afronden. Orel Mangala maakte dinsdag bijvoorbeeld de definitieve overstap naar Olympique Lyon. Zeno Debast zou wel eens de volgende kunnen worden die van club wisselt.
De 20-jarige verdediger is een rasproduct van Anderlecht. Toen hij amper zeven jaar was sloot hij aan bij de recordkampioen en vervolgens doorliep hij er alle jeugdreeksen. Oorspronkelijk werd Debast wel ingezet op aanvallende posities, maar evolueerde naar centrale verdediger met de nodige uitvoetballende kwaliteiten.
Op zijn 17de debuteerde hij ook bij de eerste ploeg. En daar geldt hij nu al voor het tweede seizoen op rij als één van de vaste steunpilaren in de verdediging. Aan de zijde van Jan Vertonghen heeft hij inmiddels grote stappen gezet. Stilaan lijkt hij dan ook klaar voor een nieuwe stap.
Portugese kampioen
Aan interesse in Debast alvast geen gebrek, zijn nieuwe club lijkt evenwel bekend. Zo raakte inmiddels bekend dat Sporting CP op punt staat de Belgische EK-ganger in te lijven. Inmiddels werd al een akkoord gevonden met de Portugese kampioen over een vijfjarig contract. Ook beide clubs zouden in grote lijnen rond zijn.
Maar inmiddels is het toch al een tijdje wachten op de officiële aankondiging. Dat is met name voor RSCA een slechte zaak. Een deel van opbrengsten van Debast, in het beste geval tot zo'n 20 miljoen euro, wil de club immers zelf gebruiken om versterking te halen. Paars-Wit hoeft echter niet te wanhopen.
Eerstdaags officieel
In een exclusief gesprek met het Portugese medium A Bola bevestigen de ouders van de verdediger namelijk dat de miljoenendeal zo goed als beklonken is. "Op dit moment is het nog niet officieel. Maar ik hoop wel dat dit in de komende dagen zal gebeuren", vertelt vader Raf Debast. "We hebben er veel vertrouwen in dat Sporting er alles aan zal doen om van Zeno een betere speler te maken. En wij hopen dat Sporting met hem nog veel successen zal boeken." Jesper Fredberg zal het alvast graag horen, hij wil zo snel mogelijk met de opbrengsten aan de slag.